Rólam

Loósné Ráczkevi Tímea vagyok, némettanár.
Vác belvárosában lévő nyelvstúdiómban illetve online formában tanítok német nyelvet minden szinten ill. magyar nyelvet külföldieknek.
Az idegen nyelvek iránti rajongásom gyermekkorom óta jelen van az életemben.
A német és az angol után most éppen a spanyol nyelv rejtelmeibe ásom bele magam. Azért is szeretek mindig elkezdeni egy-egy számomra új, idegen nyelvet, mert akkor sokkal jobban át tudom érezni a kezdő vagy éppen csetlő-botló nyelvtanuló lelki világát. Ezen kívül persze van más oka is: nagyon élvezem. Nyelvet tanulni és a nyelvtudást átadni ez a két tevékenység tölti ki napjaim nagy részét és számomra ezek megunhatatlanok. Egy intellektuális kaland és erre a kalandra hívok minden velem tanulni vágyót is.
Nyelvtanulóként és nyelvtanárként is, sok éves tapasztalattal a hátam mögött bátran állítom, hogy nincs egyedül üdvözítő módszer a nyelvtanulásban. Egy dolog viszont elengedhetetlen:
a motiváció.


Emiatt különösen áldott helyzetben vagyok magántanárként, hiszen nagyon-nagy százalékban olyan nyelvtanulók keresnek meg és kérik a segítségem, akik motiváltak. Innentől kezdve, már csak a kulcsot kell megtalálnom, ami számukra megnyitja ennek a csodálatos világnak a kapuit.
Lehet, hogy valakinél ezek a krimik, másnál úti beszámolók, megint másnál romantikus szappanoperák valakinél pedig a legújabb technikai vívmányok. A lényeg, hogy érdekelje őt a téma annyira, hogy utánaolvasson és akkor biztosan beszélni is akar majd róla.
Ezzel pedig meg is érkeztünk a lényeghez. Egy nyelvet csakis a használat során lehet jól elsajátítani. Vagyis meg kell szólalni és beszélni kell!
Ehhez a nyelvórákon kívül különböző lehetőségeket hívtam életre, úgy mint:
német társalgási klub ill. 2-3 napos tanulóprogramok.
2019 óta foglalkozom külföldiek magyar tanításával is.
Az igény hívta életre ezt a tevékenységet. Egy újabb kihívás, egy újabb izgalmas feladat, amit azonnal nagyon testhezállónak éreztem.
Bár a magyar az anyanyelvem és a német nyelvet is magas szinten beszélem, mégis szükségét éreztem annak, hogy ezen a területen is továbbképezzem magam, így 2021 szeptemberétől elkezdem tanulmányaimat a Károli Gáspár Református Egyetem, magyar mint idegen nyelv mesterképzési szakán.